Kutadgu Bilig'den Seçme Beyitler

Resim
Öncelikle Kutadgu Bilig eserini okumayanlara  kesinlikle okumalarını öneriyorum. Eser beyitlerden oluştuğu için okunması çok kolay. Kitap okuyasınız gelmediği zamanlar için de birebir. Kitabın ismi  "Mutluluk Veren Bilgi" ye karşılık geliyor. Eseri okurken çoğu yerde bir kişisel gelişim kitabı okuyor gibi hissettiğimi de belirtmeden geçemeyeceğim. İslamiyet'e geçişin ilk örneği sayılan Kutadgu Bilig eserinden beğendiğim bazı beyitleri aşağıya bırakıyorum. BEYİTLER (Günümüz Türkçesi) Nice derlense dünya malı tükenip gider Yazılsa kalır söz, dünyayı gezer (114) Yukarıdaki satırda dünya malı ile söz arasında yapılmış bir karşılaştırma görüyoruz. Yusuf Has Hacib burada yazılı sözün ebediliğini karşılaştırma yaparak güçlendirmiştir. Bilgiyi büyük bil, anlayışı ulu Bu ikisi yüceltir seçkin kulu (152) Kutadgu Bilig eserinde bilgi ve anlayış  yüce tutulan iki büyük meziyettir ve bu iki meziyetin sağlanmasıyla insanın yüceliğe ulaşacağına vurgu yapılmıştır. Bilgi ve anlayış bugün

Öğretmenlik Kutsal Mıdır?

 "Öğretmenlik kutsaldır." sözünü işitmemiş bir insan yoktur sanıyorum. Peki gerçekten hepimiz bu sözün doğruluğuna inanıyor muyuz? Öncelikle bu yazının çıkış hikayesine değinmek istiyorum. Ben kendimce kesinlikle inanıyorum. Benimle aynı bölümde olan yakın bir arkadaşımla konu açılınca farklı düşündüğümüzü gördüm. Daha sonrasında internette bir arama yapınca da kendisi gibi düşünen insanların da sayısının oldukça fazla olduğunu gördüm. Böylelikle üzerinde düşünüp fikir üretilebilecek bir konu olarak bu  yazıyı yazıyorum. 

Öğretmenliği Kutsal Olarak Görmeyenler Ne Düşünüyor?

Öğretmenliği kutsal olarak görmeyenler genelde öğretmenliği sadece bir meslek olarak görüyor. Bir başka savunma yöntemleri de her öğretmenin mesleğinin gereklerini yerine getirememesi oluyor. Medyadaki kötü öğretmen örnekleri buna ekleniyor. Kötü örnekler üzerinden gidip bir mesleğin kutsal olamayacağı fikrini benimsiyorlar. 
Bizzat arkadaşımın bu konu hakkındaki düşüncelerini kendi bilgisi dahilinde paylaşıyorum: "Öğretmenlik çok önemli bir meslek ama diğer önemli meslekler gibi hakkıyla yapanlar önemli. Direkt mesleğe kutsal demek bana saçma geliyor. Bir öğretmen mesleği sadece maaş karşılığı yapıyorsa asla kutsal değildir.  Ama mesela ömrünü gelecek nesilleri yetiştirmek için adadıysa o zaman onu yapan kişi kutsaldır." 
İnternette gördüğüm yazılarda da  bu fikirler ile örtüşen düşünceler var.  Hatta oldukça keskin rasyonel  düşünceler de var. İşin manevi yönü bir yana bırakılarak tamamen bilimsel yönüne odaklanan bakış açıları bunlar. 

Öğretmenlik Neden Kutsaldır?

Ben bu başlık altında kendi düşüncelerimi ele alacağım. Tabii ki de diğer şekilde düşünenlere de son derece saygım var. Amacım benim neden öğretmenliğin kutsal olduğunu düşündüğümü ortaya koymak.

 Bilimsellik, profesyonellik evet önemli şeyler ama manevi tarafın eksik bırakılmasının da çeşitli sorunlara yol açabileceğini düşünüyorum. Misal Tevfik Fikret, oğluna sadece  bilime itibar etmesini öğüt vermiştir.  Oğlu Halûk, yurt dışına gidince din değiştirmiş ilerleyen yıllarda da rahip olup rahip olarak ölmüştür. Bunun konumuzla alakası nedir ? Bunun konumuzla alakası şudur; biz eğer dengeyi tutturamıyorsak denge diye bir şey kalmaz. Geminin bir tarafını boş bırakıp diğer tarafına fazla yük yüklediğimizde geminin istediğimiz yöne doğru gitmesini de zorlaştırmış oluruz. 

Eğer biz bugün gelip öğretmenlik mesleği kutsal değil ya da filanca meslek kutsal değil dersek gittikçe değerlerimizin içini boşaltmış oluruz. Kasalarca elmanın içinden çürük birkaç elma çıkabiliyorsa zannediyorum ki  hayatta da bu durumun çeşitlemelerini görebilmemiz gayet doğaldır.  İstisnaları göz önünde bulundurursak biz değil bir mesleğe kutsal demeyi hiçbir şeye hiçbir şey diyemeyiz.  Bence bu yol  çıkmaz bir yoldur. Öğretmenlik kutsal bir meslektir çünkü muhatabı insandır. Bir çiçeği bile yetiştirirken gösterdiğiniz hassasiyet o çiçeğin vaziyetini güzelleştirebiliyorsa öğretmenlik bunun daha az ötesinde midir?  Bir hayata dokunabileceğiniz çok fırsat geçer elinize ama birçok hayata dokunabileceğiniz fırsatlar o kadar çok çıkmaz. Öğretmenler bir hayata değil birçok hayata dokunma şansı yakalarlar. Hem de sadece öğrencilerinin hayatlarını değil dolaylı yoldan öğrencilerinin hayatlarında karşılaşacağı her insanı etkilemiş olurlar. 

"Öğretmenlik kutsaldır" dediğimizde öğretmenliği saygın bir meslek olarak göstermiş oluyoruz.

"Öğretmenlik kutsaldır" dediğimizde öğretmenlere farklı ve yüce bir vazife yüklemiş oluyoruz.

" Öğretmenlik kutsaldır" dediğimizde öğretmeni sevdiriyoruz, öğretmenliği sevdiriyoruz.

"Öğretmenlik kutsaldır" dediğimizde ayrım gözetmeksizin her öğrenciyi seviyoruz.

"Öğretmenlik kutsaldır" dediğimizde öğrencileri egolarımıza alet etmiyoruz.

"Öğretmenlik kutsaldır" dediğimizde malzememizin insan olduğu bilincine varıyoruz.

"Öğretmenlik kutsaldır" dediğimizde öğretmenler mezun ettiği öğrencilerini garanti süresinden çıkmış bir eşya  gibi yok saymaz diyoruz. 

"Öğretmenlik kutsaldır" dediğimizde bir öğretmen bir öğrencinin zihninde ömür boyu yaşar diyoruz.

Aslında bu kısmı sayfalarca uzatabilirim ama bu kadarını da yeterli görüyorum.

Anket Sonuçları Ne Diyor? 

Sosyal medyada yapmış olduğum anket sonuçlarını hem yüzde hem de sayı olarak aşağıya bırakıyorum.








Yorumlar

  1. Kutsal görüp görmeme konusu bir yana bazen kutsal saydıklarımıza bile gerekli saygıyı gösteremiyoruz... bakış açınız çok güzel, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

2020 KPSS Türkiye 28.si ile Röportaj

Kutadgu Bilig'den Seçme Beyitler

Tanpınar'ın Evin Sahibi Hikâyesinin İlginç Kaynağı Kerkük Hatıraları